Marcinkevičius




Elektroninė vaistų sąveikų tikrinimo sistema padeda užtikrinti pacientų kokybišką gydymą ir racionalų vaistų vartojimą

racionaluPacientui vartojant kelis skirtingus vaistus, sveikatos priežiūros specialistui labai svarbu žinoti kiekvieno vaisto galimą įtaką kito vaisto poveikiui bei įvertinti tokių sąveikų pasekmes paciento sveikatai. Tam Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva E. sveikatos sistemoje yra įdiegtas įrankis, leidžiantis sveikatos priežiūros specialistams elektroninėje sistemoje patikrinti pacientui skiriamų vaistų sąveikas su kitais jo vartojamais vaistais.

„Vaistų sąveikų tikrinimo įrankis yra neatlygintinai prieinamas visiems sveikatos priežiūros specialistams, kurie naudojasi E. sveikatos sistema per Esveikata.lt portalą arba dirba įstaigų vidinėse informacinėse sistemose, kurios integruotos į E. sveikatos sistemą. Kiekvieno e. recepto išrašymo metu vaistų sąveikos tikrinamos automatiškai. Gydytojui pasirinkus vaistą, sistema pateikia automatinį pranešimą apie kliniškai reikšmingas vaistų sąveikas ar nepageidaujamas reakcijas, jeigu jų yra, su kitais paciento vartojamais vaistais, jų galimas pasekmes ir rekomendacijas, kaip elgtis, jei tokia sąveika nustatoma. Kiekvienas pranešimas turi nuorodą, per kurią galima pasiekti tinklalapį su išsamesniu sąveikos aprašu“, – paaiškina SAM Farmacijos politikos departamento Farmacinės veiklos skyriaus vedėja Miglė Domeikienė.

Vaistų sąveikų tikrinimo sistemoje sukaupta informacijos apie daugiau kaip 28 tūkst. skirtingų vaistų sąveikų. Informacija apie vaistus ir jų derinius sistemos duomenų bazėje atnaujinama keturis kartus per metus, remiantis naujausiais tyrimais, kurių skaičius kasmet siekia 1000-1500.

Lietuvos sveikatos priežiūros specialistai minėtu įrankiu naudojasi nuo 2019-ųjų ir jau įvertino jo naudą. Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojos klinikinės farmakologės Simonos Stankevičiūtės, šis įrankis ypač svarbus teikiant paslaugas vyresnio amžiaus pacientams, kurie dažnai serga keliomis ligomis ir vartoja daug vaistinių preparatų bei maisto papildų.

„Joks specialistas negali mintinai žinoti visų vaistų sąveikų. Jos yra tokios įvairios: vienos, kurios daro įtaką vaistų koncentracijai paciento organizme, kitos, kurios daro įtaką tam, kaip vaistas veikia. Kai kurias sąveikas plačiai žinome, pavyzdžiui, aspirinas ir nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Tačiau kai kurios yra tikrai ženkliai mažiau žinomos. Todėl Lietuvoje prieinama sistema yra ne tik papildomas saugiklis pacientų sveikatai, bet ir naudingas pagalbininkas medikams. Nereikia jaudintis, kad kažkokios sąveikos neprisiminsiu, ir nereikia gaišti laiko ieškant informacijos, kai pacientas vartoja kelis skirtingus vaistus. Dar labai svarbu, kad Lietuvoje naudojama sąveikų duomenų bazė yra itin moksliškai patikima, nuolat atnaujinama“, – teigia S. Stankevičiūtė.

2023 m. šio funkcionalumo pagalba buvo išvengta daugiau nei 1 milijonas kliniškai reikšmingų sąveikų, kurių reikėtų vengti (D lygio sąveikų), t. y. tiek kartų sveikatos priežiūros specialistai atsižvelgė į sistemos pranešimus ir atitinkamai pakoregavo vaistų išrašymą.

Tokia sistema taip pat įdiegta Švedijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje, nuo 2016 m. – ir Estijoje.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode